Pentru gene, cea mai la indemana modalitate de a-si asigura propria supravietuire, in detrimentul altor gene, este sa instruiasca organismele care le detin sa devina egoiste. In multe situatii, supravietuirea organismului individual va favoriza supravietuirea genelor detinute de acesta. Insa circumstante diferite determina tactici diferite. Exista circumstante - deloc rare - in care genele isi asigura supravietuirea determinand organismele sa se comporte altruist. Aceste circumstante au ajuns sa fie destul de bine cunoscute, si se incadreaza in doua categorii principale. O gena care isi programeaza organismul in care se afla, in a favoriza un alt organism, inrudit genetic cu acesta, va favoriza propria multiplicare. Daca frecventa unei asemenea gene ajuge sa creasca in randul populatiei, atunci acest tip de strategie altruista va deveni norma. Cel mai la indemana exemplu este comportamentul altruist al parintilor fata de propiii lor copii, insa nu este singurul. Albinele, viespile, furnicile, termitele si, intr-o masura mai mica, anumite vertebrate, ca Heterocephalus glaber (o specie de sobolani), suricatele si Melanerpes formicivorus (o specie de ciocanitoare), detin societati in care indivizii in varsta ii ajuta pe cei tineri, cu care au un comun o serie de gene. In general, conform afirmatiilor lui W. D. Hamilton, animalele au tendinta de a manifesta interes, a apara, a imparti resursele vitale, a avertiza in caz de pericol, cu alte cuvinte de a se manifesta altruist fata de rudele apropiate, datorita probabilitatii statistice de a avea in comun aceleasi seturi de gene.
(fragment din The God Delusion)
2 comments:
da, cunoscute argumentele. moralitatea este la origine un rezultat al evolutiei, iar religia un produs aditional. Moralitatea prezenta este desigur impunerea cu forta a unor idei crestine in fond. Si totusi, la maimute a iesit altfel, daca nu ma insel. Au existat maimute iubitoare care au disparut in istorie pentru ca erau vegetariene, iar altele agresive au evoluat, ca le placea carnea... Gandeam cu voce tare. In fond, poate ca civilizatia noastra ar trebui caracterizata ca imorala, numai gandindu-ne la miliardele de morti din razboaie... Moralitatea atunci este si ea doar un produs aditional al unei evolutii pe care n-o intelegem inca... cristi
Argumentul lu Dawkins este principiul umanist ca morala, din contra, nu trebuie cautata in Biblie sau in religie, in Crestinism, in speta.
De fapt, din cate stiu, cazul Bonobo demonstreaza exact pe dos. Cimpannzeii vegetarieni au un complex comportamental social mai evoluat decat cimpanzeul obisnuit, care mananca si carne. Dar nu e bine sa generalizam.
Post a Comment