Thursday, June 19, 2008

Selectia sexuala antagonista

Selectia sexuala antagonista este un tip particular de selectie sexuala, care confera un avantaj unui sex, in defavoarea celuilalt sex. Pana acum s-a considerat ca selectia este proprie unor insecte, pasari, mamifere, dar nu omului. Insa, conform ultimelor cercetari, fenomenul homosexualitatii masculine (bazat in parte pe conditionare genetica) pare sa aiba la baza tocmai acest mecanism. In mod normal, gena (sau genele) raspunzatoare de homosexualitatea masculina ar trebui sa fie eliminata treptat din populatie. Faptul ca acest lucru nu se intampla, sugereaza ca gena homosexualitatii confera totusi un avantaj in cadrul populatiei. Ultimele cercetari au constatat ca cel putin o gena din cele raspunzatoare se transmite exclusiv pe linie materna, in cromozomul X, conferind un spor de fertilitate feminin. Astfel ca, desi determina o fertilitate scazuta in randul masculilor, ea compenseaza, determinand in acelasi timp o fertilitate sporita in randul femelelor, fertilitatea populatiei per ansamblu crescand.

5 comments:

Anonymous said...

Hmmm, n-ar fi mai plauzibil faptul ca homosexualitatea nu tine de conditionarea genetica?

gyges77 said...

Hm... atata timp cat s-a observat la gemenii univitelini, eu sustin ca are cel putin o componenta genetica.

Anonymous said...

M-ar interesa sa citesc si eu studiul la care faci referire.
Intrebarea ar fi daca gemenii univitelini au impartit acelasi mediu?

gyges77 said...

Dodos, nu am sugerat ca homosexualitatea ar fi "determinata" genetic 100%, ci doar ca are o componenta genetica care predispune, nu dispune... Sunt convins ca si mediul are un rol important. Este banuiala mea, bazata pe ce am citit despre subiect. Nu ma erijez intr-un specialist in problema. Internetul abunda in studii referitoare:

http://www.tim-taylor.com/papers/twin_studies/studies.html

Silviu said...

Servus!

Apropos de ultima propozitie: „...fertilitatea populatiei per ansamblu crescand”.

Sper ca nu apelezi la argumente de tipul „supravietuirea speciei” sau la group selection. Eu cred ca se poate concluziona, urmand „gene-eye view”, ca in acest fel raspandirea genelor care confera caracterul respectiv ar creste. :)

Bafta!

p.s. vineri o sa spun si eu cate ceva despre selectia sexuala la un simpozion dedicat lui Darwin.