Inainte de toate, cateva precizari. Nu am pretentia ca rezultatul chestionarului este reprezentativ la nivel de tara, sau la nivel de zona geografica, etc. In primul rand, esantionul nu este aleatoriu. Este ca si cum ai intra intr-o carciuma, si i-ai intreba pe cei de fata daca le place alcoolul. Nu. Rezultatele sunt reprezentative doar pentru cititorii acestui blog (chiar si asa cu anumite rezerve datorita esantionului mic deocamdata).
Acestea fiind spuse, sa trecem la treaba. Intai de toate, am defalcat tabelul care centralizeaza toate datele in doua tabele: unul corespunzator raspunsului "Da" la intrebarea principala ("Credeti ca intelegerea evolutiei va poate schimba viata de zi cu zi?"), respectiv unul corespunzator raspunsului "Nu" la aceeasi intrebare. Iata rezultatul.
Dupa cum se poate observa in primul grafic, numarul celor care cred ca intelegerea evolutiei le poate schimba viata este mult mai mare la toate categoriile de varsta. Din graficul 2 reiese ca, pe masura ce creste varsta, creste usor si inclinatia de a da raspuns negativ la intrebare. Cu alte cuvinte cei tineri sunt mai convinsi ca intelegerea evolutiei le poate schimba viata decat cei cu varsta mai inaintata.
Dupa cum se poate observa, in cazul tuturor nivelurilor de studiu, cei care sunt de parere ca intelegerea evolutiei le poate schimba viata sunt mult mai numerosi. Cu toate acestea, daca privim ponderea fiecarui nivel de studiu raportat la tipul de raspuns, putem trage niste concluzii deosebit de interesante, si neasteptate. Astfel, asteptarile au fost confirmate in cazul nivelurilor de studiu inferioare (profesional, liceal, mediu), la fel si in cazul nivelului de studiu superior. Surpriza vine in ceea ce priveste studiile postuniversitare, unde ne-am astepta ca ponderea celor ce dau raspuns negativ sa fie mai mica, cand (surpriza!) in realitate ea este mai mare decat in cazul raspunsului afirmativ. Acest lucru poate fi pus si pe seama esantionului mic deocamdata.