Titlul acestui articol corespunde Legii a doua a lui Orgel, un biolog evolutionist britanic. In limba engleza, axioma suna oarecum mai sugestiv: Evolution is cleverer than you are. Legea exprima faptul ca strategiile bazate pe incercare si eroare sunt adesea superioare planificarii centralizate practicate de catre inteligenta umana. Cu alte cuvinte, natura, lasata singura, va gasi calea cea mai buna, nefiind necesar un designer (unic). De exemplu, o piata libera, de tip capitalist, va fi intotdeauna mai eficienta pe termen lung decat una centralizata, de tip socialist. Axioma va avea in viitor un impact major in proiectare, inginerie si in general in luarea de decizii la diferite niveluri, bazate pe strategia bottom-up.
Friday, May 23, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
heh, de regula da dar nu intotdeauna :).. totusi algoritmii genetici produc rezultate sub-optimale.. adica aproape intotdeauna este loc de mai bine.
nu cu mult, dar nu-i chiar perfectiunea intruchipata :)
Tinand cont de numeroasele domenii de aplicatibilate, banuiesc ca sunt de mare viitor. Este si logic sa fie asa. Creativitatea umana isi are limitele ei.
Dap, normal ca suntem limitati, cel putin pe moment.
Dar in legatura cu piata, aceasta are tendinte de oligopol/monopol, de multe ori fiind necesar un regulator. Sa nu fiu inteles gresit, sunt capitalist, imi place societatea de consum dar trebuie ca cineva sa opreasca "gastile" - corporatii + politicieni corupti. Un set de legi bine definit va face acest lucru. Sper :)
Intrebarea e pana unde trebuie lasat statul sa intervina in mecanismele pietei. Reglementarea excesiva poate dauna. Trebuie sa existe un echilibru intre mecanismele de autoreglare si cele de control. Vezi principiul "mainii invizibile" a lui Adam Smith.
Post a Comment