Sunday, May 04, 2008

Egoistul... altruist

Pana acum, cand era vorba despre altruism si/sau egoism, categoriile erau bine stabilite si definite. Un individ dintr-o populatie se comporta fata de ceilalti indivizi din populatie fie altruist, fie egoist, dar niciodata ambele concomitent. Mai mult, pana acum s-a considerat ca grupul are de beneficiat in competitia cu alte grupuri doar de pe urma comportamentului altruist. Este vorba despre un nou model elaborat recent de catre Omar Tonsi Eldakar si David Sloan Wilson. Modelul stipuleaza ca in cazul unui individ care se comporta in mod egoist la un anumit nivel, acelasi comportament poate fi considerat ca fiind altruist la un alt nivel. S-a observat ca indivizii care se comporta in mod obisnuit egoist, au tendinta de a pedepsi indivizii care se comporta in acelasi mod. Din acest comportament beneficiaza in mod indirect indivizii altruisti, deoarece sunt scutiti de a investi efort ei insisi in pedepsirea indivizilor respectivi. In felul acesta, indivizii egoisti se limiteaza reciproc, impiedicand eliminarea completa a celor altruisti. Comportamentul poate fi considerat o diviziune a muncii sau un comportament simbiotic. Autorii au pornit in studiul lor de la observatia ca in comunitatile umane, indivizii predispusi la a insela, in inclinatia de a elimina competitia, au tendinta de a sanctiona indivizii care inseala asemenea lor. Articolul apare in Proceedings of the National Academy of Science, datat 30 Aprilie, 2008.

3 comments:

Anonymous said...

Intristring :)
Poate il lamuresti si pe tipul asta cum a evoluat simtul moral al oamenilor:
http://forum.atei.ro/index.php?topic=352.15;topicseen

gyges77 said...

Intr-adevar, problema are implicatii morale Daca scoti aspectul volitional din ecuatia moralei, lucrurile nu mai stau la fel ca-nainte. Nu putem controla pana la capat actiunile noastre... bune sau rele... morale sau imorale. Concluzia e ca morala tine doar cat e lungul nasului.

gyges77 said...

Imi cer scuze pentru greseala de a fi atribuit un link gresit pentru "Proceedings of the National Academy of Science" (link-ul gresit conducea spre o pagina a "The Pontifical North American College"...)