Thursday, August 13, 2009

Rezultatul chestionarului "CREDETI CA INTELEGEREA EVOLUTIEI VA POATE SCHIMBA VIATA DE ZI CU ZI?" (II)

Dupa cum am promis, revin cu analize si completari pe marginea rezultatului chestionarului "Credeti ca intelegerea evolutiei va poate schimba viata de zi cu zi?". Chestionarul poate fi completat in continuare in coloana din dreapta a blog-ului, graficele actualizandu-se automat, in functie de aceste raspunsuri.
Inainte de toate, cateva precizari. Nu am pretentia ca rezultatul chestionarului este reprezentativ la nivel de tara, sau la nivel de zona geografica, etc. In primul rand, esantionul nu este aleatoriu. Este ca si cum ai intra intr-o carciuma, si i-ai intreba pe cei de fata daca le place alcoolul. Nu. Rezultatele sunt reprezentative doar pentru cititorii acestui blog (chiar si asa cu anumite rezerve datorita esantionului mic deocamdata).
Acestea fiind spuse, sa trecem la treaba. Intai de toate, am defalcat tabelul care centralizeaza toate datele in doua tabele: unul corespunzator raspunsului "Da" la intrebarea principala ("Credeti ca intelegerea evolutiei va poate schimba viata de zi cu zi?"), respectiv unul corespunzator raspunsului "Nu" la aceeasi intrebare. Iata rezultatul.




Dupa cum se poate observa in primul grafic, numarul celor care cred ca intelegerea evolutiei le poate schimba viata este mult mai mare la toate categoriile de varsta. Din graficul 2 reiese ca, pe masura ce creste varsta, creste usor si inclinatia de a da raspuns negativ la intrebare. Cu alte cuvinte cei tineri sunt mai convinsi ca intelegerea evolutiei le poate schimba viata decat cei cu varsta mai inaintata.




Dupa cum se poate observa, in cazul tuturor nivelurilor de studiu, cei care sunt de parere ca intelegerea evolutiei le poate schimba viata sunt mult mai numerosi. Cu toate acestea, daca privim ponderea fiecarui nivel de studiu raportat la tipul de raspuns, putem trage niste concluzii deosebit de interesante, si neasteptate. Astfel, asteptarile au fost confirmate in cazul nivelurilor de studiu inferioare (profesional, liceal, mediu), la fel si in cazul nivelului de studiu superior. Surpriza vine in ceea ce priveste studiile postuniversitare, unde ne-am astepta ca ponderea celor ce dau raspuns negativ sa fie mai mica, cand (surpriza!) in realitate ea este mai mare decat in cazul raspunsului afirmativ. Acest lucru poate fi pus si pe seama esantionului mic deocamdata.



Sexul masculin este mai predispus sa considere ca evolutia ii poate schimba viata de zi cu zi decat sexul feminin.



Faptul ca familia practica sau nu credinta influenteaza nu cum ne-am astepta, ci in mod negativ opiniile respondentilor. Cei care au raspuns afirmativ provin in majoritate din familii (crestine) practicante, in timp ce cei care au raspuns negativ provin in si mai mare majoritate din familii nepracticante.





Ultimele 3 grafice le voi comenta in momentul in care voi avea mai multe date la dispozitie.


Sunday, August 02, 2009

Rezultatul chestionarului "CREDETI CA INTELEGEREA EVOLUTIEI VA POATE SCHIMBA VIATA DE ZI CU ZI?" (I)

Cred ca a sosit timpul sa fac public rezultatul chestionarului pe care l-am elaborat cu ceva timp in urma, si pe care l-am pus la dispozitie pe acest blog (vezi coloana din dreapta). La data la care scriu, cei care si-au sacrificat din timp cateva minute pentru a completa chestionarul sunt destul de putini... 55 la numar. M-am asteptat la ceva mai multi. Rezultatul pe care urmeaza sa-l vedeti este unul dinamic, adica va suferi modificari in timp real, pe masura ce alti insi vor completa chestionarul. De aceea ma si feresc in prezent sa-l analizez in termeni foarte transanti, el putand suferi modificari ulterioare. Voi reveni cu analize si completari pe marginea rezultatului.